Tips till litteraturundervisningen

Här finns olika idéer för att utveckla undervisningen i litteratur. I länkarna till höger går det att hitta olika områden som kan vara till hjälp för nya uppslag i undervisningen. Sidan kommer ständigt att utvecklas, med nya områden eller utvidgningar av respektive område. Kommentarer till "tipsen" tas tacksamt emot på mejladressen michael@mjlaromedel.se.

 

Litterära sällskap är tips om sällskap som vill sprida kunskap om olika svenska författares liv och verk. Här finns länkar till en stor mängd författarsällskap och till DELS, De Litterära Sällskapens Samarbetsnämnd. En del sällskap vill gärna ha kontakt med skolor för besök, information etc. Deras hemsidor har också bra information om författaren ifråga.

 

Hur och om vad bör man skriva? Det är frågor författare har ställt sig gång på gång genom tiderna. Hur bör man skriva en dikt för att den ska vara bra, vacker, nydanande etc? Vilka idéer bör ligga till grund för en roman? Hur skapar författaren en viss stil för ett drama? O.s.v. Författare har förklarat sig genom dikter, tidskriftsartiklar, inledningar till sina böcker, manifest och diverse andra sätt. Här är ett antal förslag på sådana tankar och förklaringar samt var man kan finna dem i svensk översättning ifall det rör sig om författare från andra länder. Det kan vara till hjälp för undervisningen, särskilt när man vill förklara en ny stil, epok o.d.

 

Om nordisk litteratur är tips på sajter med skandinaviska skönlitterära texter samt sajter med bra information om nordisk litteratur.

 

Litteratur från andra kulturer ger tips på facklitteratur och översättningar av litterära texter från Asien, Afrika och Latinamerika. Hittills står tips om asiatisk litteratur före 1900-talet.

mjlaromedel.se © 2011     -     08-53332557 0735-200402     -    michael@mjlaromedel.se